Fertőtlenítés

Fertőtlenítés szerencsére kezd a mindennapi higiénia része lenni. Sajnos a Covid19 hozta ezt a változást, de szerencse, hogy beépül mindennapjainkba.

Fertőtlenítés:

A fertőtlenítés fontosságára az elmúlt időszakban nagy Sajnos nagyon sok olyan hirdetést látni, melyben szándékosan vagy ismeret hiányából fakadóan olyan termékeket és szolgáltatásokat is vírus irtó hatású megoldásként kínálnak, melyek a valóságban nem azok. Természetes, hogy mindenki szeretné kihasználni a jelenlegi helyzetben rejlő potenciált, de a félrevezetés, illetve az írreális ár képzés nem etikus ilyen helyzetben.

Először is vegyük alapul a fertőtlenítő eljárásokat hatásuk szerint:

  1. Csíraszám csökkentő hatás (szanáció): csak annyit eredményez, hogy a mikrobák számát egy kívánatos szintre csökkentsük, pl. tisztítószerek, kézmosás
  2. Baktérium szaporodását gátló hatás (bakteriosztatikus): a baktériumok fejlődése és szaporodása gátolt, de a hatás megszűnésekor újra szaporodni képesek, pl. fagyasztás
  3. Baktériumölő (baktericid): a baktériumok vegetatív formáit pusztítja el, a spórákat nem. Pl. fertőtlenítőszerek
  4. Spóraölő hatás (sporocid): a spóraképző baktérium fajok ellenálló spórái is elpusztulnak, pl. néhány speciális fertőtlenítőszerrel
  5. Vírusinaktiváló hatás (virucid): a vírusok elvesztik fertőző képességüket, ínaktiválódnak néhány ellenálló vírus kivételével, a baktericidhatással megegyezik
  6. Gombaölő hatás (fungicid): különböző gombák és gombaelemek elpusztulnak.
  7. Parazitaölő hatás (paraziticid): a protozoonok vegetatív alakjai, cisztái a férgek illetve ezek lárvái és petéi elpusztulnak néhány speciális fertőtlenítőszer alkalmazásával.

Ezek lennének a fertőtlenítés típusai. Mint ebből a felsorolásból is látszik, hogy vírusok közömbösítésére csak a virucid hatású eljárások és fertőtlenítő szerek alkalmasak. Ha nem ilyen termékkel történik a takarítás, akkor semmivel sem érünk el többet a vírusok ellen, mint egy hagyományos takarítással. Ezeknek a szereknek a használata csak akkor történhet biztonsággal, ha a vegyszert ismerő képzett szakember dolgozik vele. Például a mi kollégáink, akik a járvány kezdete előtt is dolgoztak ilyen vegyszerekkel kórházi takarítás alalmával.

Fertőtlenítés: vírusok és baktériumokLégfertőtlenítő lehetőségek:

Léteznek légfertőtlenítő lehetőségek is. Itt is létezik több megoldás, de sajnos attól, hogy a fertőtlenítő anyag virucid hatású – ha a nem megfelelő technológiával van használva – nem biztos hogy a végeredmény is megfelelő lesz. A légfertőtlenítés legklasszikusabb formája az úgynevezett hideg-ködös fertőtlenítés. Itt a berendezés hidrogén-peroxidot használ a fertőtlenítésre. A hideg ködös fertőtlenítés lényege, hogy a fertőtlenítő folyadékot apró, mindössze néhány mikron nagyságú cseppekre porlasztjuk különböző porlasztó készülékek segítségével. Az eljárás gyors, biztonságos és igen hatékony. A berendezés üzemeltetésének ideje alatt ember, állat vagy növény nem tartózkodhat a helységben, mert súlyos egészségkárosító hatása van.

A másik lehetőség az ózonos fertőtlenítés. Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt, vagy csapadék formájában oxidálja és ezáltal kiszűrhetővé teszi, amit a telítődött szűrőanyagról időszakos visszamosatással lehet eltávolítani. Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat. A berendezés üzemeltetésének ideje alatt ember, állat vagy növény nem tartózkodhat a helységben, mert súlyos egészségkárosító hatása van.

Expert Cleaning Service Kft – Takarítás Budapest és Pest megye

Tisztítószer beszállítónk a Patyolat Chemicals Kft!

Ha nem találta meg azt a szolgáltatást, melyre szüksége van, tudjon meg többet speciális és általános szolgáltatásainkról vagy keressen minket bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!